خانه / چارانک _ نو رباعی _ / چارانک _ نو رباعی _ سه مصرعی به قلم هنگامه اهورا

چارانک _ نو رباعی _ سه مصرعی به قلم هنگامه اهورا

 

نه دست بریده‌ی زلیخا را دید

نه گوش به خون تپیده‌ی ونگوگ را

القصه

همیشه چشم عاشق

کور است.

 

آرش آذرپیک مبتکر و ابداع‌گر قالب چارانک _ نو رباعی _ در ژانر رباعی مینی‌مال

 

قالب چارانک از شاخه‌های زیرمجموعه‌ی رباعی مینی‌مال بر اساس اصل فشردگی محتوا و فرم درونیِ رباعی (زمینه_ضربه) از یک مصراع تا سه و نیم مصراع، بنا بر اقتضای فرم و محتوا می‌تواند نگاشته شود و حتماً باید بر وزن رباعی سرایش یابد. در این قالب بنا بر اصل زیبایی‌شناسیِ اثر، آوردن یا نیاوردن یا نوع چینش قافیه کاملاً اختیاری است. روش نوشتاریِ آن نیز بنا بر اصول زیبایی‌شناسیک صد درصد اختیاری است. این قالب در سال ۱۴۰۰ شمسی در کتاب «جنبش ادبی ۱۴۰۰» که در آن ۶۵ عریانیست معرفی شده‌اند مطرح شد و پس از آن در چندین کتاب دیگر نیز به چاپ رسید. این قالب یکی از آوانگاردترین قالب‌های رباعی معاصر است که همراه رباعی_واژه، رباعی بسیط و فتورباعی توسط عالیجناب آرش آذرپیک تئوریزه شد و طرفداران بسیاری یافت.

نکته‌ی جالب توجه این که یکی از پیروان خاموش و مقلدهای آرش آذرپیک اخیراً کتابی با عنوان «نو رباعی» انتشار داده و نام نو رباعی را که پیش‌تر سیروس نوذری برای آثار بیژن جلالی پیشنهاد داده بود بر این قالب گذاشت که اگر جناب سیروس نوذری مشکلی نداشته باشند ما چارانک‌نویسان با عنوان نو رباعی نیز برای نامگذاری این قالب ابداعیِ عالیجناب آذرپیک هیچ مشکلی نداریم. اسناد این مانیفست و حتی برخی چارانک‌نویسان در کتب گونه‌گون در کتابخانه‌ی ملی از سال ۱۴۰۰ تا کنون ثبت و ضبط شده و انتشار یافته. پس نو رباعی نامی دیگر برای قالب چارانک است که از سوی این رباعی‌سرای گرانمایه‌ی ایلامی پیشنهاد شده که رباعیات زیبایی هم از دهه‌ی ۷۰ تا کنون سروده‌اند.

ما چارانک‌نویسان در جنبش فرائیسم چاپ مجموعه ی استاد جلیل صفربیگی را به ایشان فرخنده باد می‌گوییم و این تبریک بر پایه‌ی اسناد ملی و نظریه‌ی چارانک از عالیجناب آرش آذرپیک است چون می‌دانیم که جهان علم، جهان برداشتِ آزاد نیست و تمام مؤلفه‌هایی که صفربیگی ارائه داده همه و همه بدون استثنا دو سال پیش از کتاب ایشان به قلم عالیجناب آذرپیک برای همیشه‌ی تاریخ ادبیات ایران و قالب شکوهمند رباعی ثبت شده است.

استاد جلیل صفربیگی مجدداً به شما شادباش می‌گوییم که به سان همه‌ی شاگردان عالیجناب آذرپیک، زیبایی قالب چارانک را به عنوان یکی از شاخه‌های دلربای رباعی مینی‌مال درک کرده‌اید و با چاپ نخستین دفتر چارانک یا همان نو رباعی، گوی سبقت را در شاگردی از ما ربوده‌اید.

 

در حاشیه: عنوان چارانه پیشنهاد پروفسور میرجلال‌الدین کزازی برای قالب رباعی است که عالیجناب آرش آذرپیک _پایه‌گذار چارانک (نو رباعی)_ این نام را با بهره‌گیری از عنوان چارانه و کاف تصغیر به معنای چارانه‌ی کوچک برای قالب ابداعی خود برگزیدند.

درباره ی هنگامه اهورا

شاعر و داستان نویسِ عریانیست، عضو مکتب اصالت کلمه و دایره ی مطالعاتی قلم، مسئول روابط عمومی اصالت کلمه و دانش آموخته ی رشته ی مترجمی زبان انگلیسی

همچنین ببینید

چارانک _ نو رباعی _ دو مصرعی به قلم آناهید حافظ

  این جا وسط رمانِ من مشکوک است لبخند تو _این رباعی مینی‌مال_.   آرش …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *